ЕС се съгласи на нова отсрочка за Brexit

Раздялата е насрочена за 1 февруари 2020 г.
28 окт 2019 12:45,
27
ЕС се съгласи на нова отсрочка за Brexit
Снимка: архив, Reuters

Страните членки от ЕС се споразумяха за срока на ново отлагане на Brexit в понеделник до 31 януари 2020 г. Датата беше поискана на 19 октомври от британския премиер Борис Джонсън, след като сделката му с ЕС за условията за напускане не беше ратифицирана в срока, поставен от Камарата на общините.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи в Twitter, че решението ще бъде формализирано чрез писмена процедура, без да се налага европейските лидери да се събират извънредно в Брюксел, за да го приемат.
Това е третото по ред отлагане, което Лондон иска, след като първоначалната дата на Brexit беше насрочена на 29 март 2019 г.

Определянето на нова дата за полунощ централноевропейско време на 31 януари срещу 1 февруари стана възможно, след като Франция оттегли искането си за кратка техническа отсрочка, колкото британският и Европейският парламент да приключат ратификацията на споразумението. Това е станало след телефонен разговор между британския премиер Джонсън и френския президент Еманюел Макрон в неделя.

Още по темата

Днес посланиците към ЕС на 27-те останали държави постигнаха изисквания от закона консенсус. Излизането може да стане и на първо число на всеки месец преди това, ако условията за напускане бъдат ратифицирани по-рано.

Лидерите приеха договорената между Еврокомисията и британското правителство нова сделка за раздялата на 17 октомври, променяйки реда за внос и износ на стоки между Ирландия и Северна Ирландия. Споразумението ще позволи преходен период от 14 месеца, който може да бъде удължен с 2 години, през който европейското законодателство ще продължи да действа в Обединеното кралство, с изключение на свободата на движение. Европейските граждани трябва да получат постоянен статут, за да могат да останат и работят в Кралството безсрочно.

За да влезе споразумението в сила, то трябва да бъде ратифицирано от Европейския и от британския парламент преди 31 януари. Премиерът Борис Джонсън поиска миналата седмица предсрочни избори да се проведат в Обединеното кралство на 12 декември. Предстои парламентът да ги насрочи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: отлаганеBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 31 октомври Джонсън ще удари кепенците и ще обяви Брекзит(без сделка)!!!
19
2
 
1
 
! Отговори
Какво съвпадение преди 4 години
Започва да вали и стават някакви инциденти ... И почва някъде ежедневен Рагнарок на Вигрид!
18
2
 
0
 
! Отговори
Идва дъждееец... преди 4 години
Ще Валиииииии .....
17
2
 
0
 
! Отговори
Абе Маро ... преди 4 години
Грубата сила няма да ви помогне грам ....
16
3
 
0
 
! Отговори
И какво ... преди 4 години
Ще разберете, че освен надежда тука всяка забравете ще откриете и че някой неща липсват и вече ги няма, където бяха мноооогооо отдавна ... И съм ги преместил и има още мноогоооо ....
15
2
 
0
 
! Отговори
Последствията ще са преди 4 години
Катастрофални за Великобритания! Освен ако не стане друго нещо! ТСВ3 например. Няма лошо съюза ще оцелее ...
14
3
 
1
 
! Отговори
Тц ... преди 4 години
Не могат да отменят решение взето на референдум. Ще излязат, но протакат искат да спечелят повече привилегии и да понесат по-малко загуби, ама няма да стане. Станаха смешни вече, а европейците стават много ядосани!
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
3019 година, британския премиер по традиция иска отсрочка от ЕС за брекзит. Никой не знае от кога датира този обичай, но тази традиция се спазва всяка година
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голяма работа са ингилизите. Вноски за евробюджета не им се плащат и по принцип много им се напуска, ама може да си запазят благините на ЕС, граница да няма, мита, едно-друго, та, те под брекзит разбират да им останат правата и отпаднат задълженията от ЕС.
11
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някоя република напусна ли СССР преди той да се разпадне? Не. Но после се разпадна. И ЕССР го чака същото.
10
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ХХАХАХАХАХАХ 2 ГОДИНИ ОТЛАГА + 8 ГОДИНИ = 10 ГОДИНИ И ХОП ПАК СА В ЕСЦИРК В СВЕТОВЕН МАЩАБ САМО ДА НЕ СЕ РАЗПАДНЕ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ.ШОТЛАНДИЯ ПЪРВА ЩЕ ГИ ЗАРЕЖЕ
9
12
 
5
 
! Отговори
УЛАВ преди 4 години
А с нашите гастарбайтери, кво шъ стаа?! Да не ни ги натирят обратно, че те завалиите кат си идат да са изфукат с белите маратонки и неопърдяните още дънки на промоушън завалят българския и тикат по некоя друга бритиш дума ша знайш между редовете понеже се били британизирали вече и почвали да забраят българския! Дръжте ги там по Лондона и поляните, да усъвършенстват бритиша и да спат на вишките по няколко потни пръча у стая, да си душкат пардоча и умирисаните партенки.
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво точно се очаква да решат за тези три месеца, като половината декември им е ваканция. Ако има и избори, поне още месец-два ще се занимават с тях. И накрая пак на същото положение.На практика три години правиха абсолютно същото - много приказване и единство против всякакво решение. Затова и Бъркоу му писна да им дава да гласуват едно и също нещо по 10 пъти.
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това театро от тежки емоции в техния парламент не е случайно!На всички ни е ясно отдавна, че никъде не искат да излизат, защото променената геополитическа обстановка след избирането на Тръмп. Това беше събитие с огромна тежест за Европа, която поне засега се спаси, но чстично, от транснационалните корпорации и идеите на Дилъри Кинтън и комания за прилагане на Трансатлантическо търговско споразумение над Европа, което щеше да я приключи, поради това че корпорациите щяха да я овладеят изцяло!
6
6
 
22
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Турските сериали са по-интересни от британския.
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама те влизали ли са,че толкоз време все излизат.
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А на 31 януари 2020 за коя дата ще отложат?Бафти и екзита,бафти и безкрайния сериал!
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След още половин година, някой, койтото не е твърдо решен, да засили странта в катастрофа, за да си спази единственото предизборно общание, което никой не иска от него да спази, ще каже "Абе, май объркахме с това решение - ето ви нов референдум и този път, всичко е финално! Приемете ли, излизаме след 3 месеце, откажете ли, оставаме си в ЕС" -А и да е някой, който ще поеме последствията, каквито и да са те.
2
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но все още е пълно с народ, вярващи, че "пряката демокрация" е начина. Едни ***, на около 16-77 до 22-3 година възрат ми приказваха, как едва ли не, трябвало да взимат решения, за промени в закона, бюджети и прочие, с "Да" и "Не", като някой им прати съобщение на телефона... Притеснявам се, че след 10-15 години ще стане.
1
6
 
31
 
! Отговори
One word преди 4 години
Цирк!